Risk och tillit…

Så var äntligen kunskapsgallerian M7 i Sickla invigd. En fantastisk dag i torsdags. Vilken skön blandning av verksamheter. Vilken dynamik. Vilka möjligheter.

shapeimage_3

En av de mest minnesvärda inslagen var ett cirkusnummer från Cirkus Le Fou. En uppvisning som fick de flesta av oss att hålla andan av spänning och förundran.

Jag tänker kring blandningen av verksamheter i huset. Vad kan en cirkusskola bidra med – förutom det självklara i att det är en spännande, kreativ och lustfylld verksamhet i största allmänhet?

När paret hänger luften, tiden stannar och alla som är i huset är totalt fokuserade tänker jag att här finns flera viktiga kvalitéer som vi i skolan – och i synnerhet vi på YBC bör utveckla ännu mer. Vad är det för kvalitéer?

Det första jag tänker på är risktagande, att våga utmana gränsen, gå utanför trygghetszonen. Det blir aldrig tydligare manifesterat än i just ett halsbrytande cirkusnummer. Men risktagandet är också en grundläggande pusselbit i den personliga utvecklingen. Att ta risker för att lära något nytt, för att mogna … växa som människa.

För att våga ta risken är man beroende av nästa kvalité: Tillit. I cirkusnumret är det så oerhört påtagligt – ett misslyckande från den ene kan få direkt ödesdigra konsekvenser för den andre. I vilken utsträckning är våra skolor platser där man vågar kasta sig ut i det okända, bli sårbar och vara verkligt kreativ.

Den tredje kvalitén jag tänker på är den passionerade strävan efter det konstnärliga uttrycket, den estetiska dimensionen, den obändiga viljan att skapa skönhet genom rörelser, kontraster, samspel, färger, ljus och ljud. Samtidigt, denna glädje i att kommunicera, dra in åskådaren i dramat och bli en del av något större.

Ytterligare en kvalitéet är ”närvaro”. En förutsättning för allt det andra. Den totala koncentrationen där man själv och den man arbetar med, tiden och rummet blir till ett – och extremt ”verkligt”.

Dessa kvalitéer skapar den ”edge” som jag skulle vilja se oftare i skolan – som är  så full av potential, skaparkraft och lärande. Varför tenderar vi att bli för passiva i vår strävan att lära nytt, att fortsätta skapa, att göra världen bättre?

Jag har en stark känsla av den unika kombination av verksamheter och människor som dagligen kommer att mötas i kunskagallerian M7 kommer att ta viktiga steg framåt när det gäller dessa områden. Jag kommer göra allt som står i min makt för att se det hända.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.